Toamna se vede prin parbriz? Să pregătim mașina!
- August 30, 2019
- Asko Group
- Posted by Asko Group
- Leave your thoughts
Gata vacanța și gata cu drumurile lungi! Începem să ne obișnuim din nou cu traficul aglomerat din oraș în care distanțele sunt scurte, dar sunt parcurse în prea multe minute. Ne pregătim de noi începuturi, călcăm din nou cămășile și ne înnoim. Mașinii tale ce îi pregătești odată cu noul anotimp? Nu îi cumperi uniformă, dar tot ar fi frumos să te ocupi un pic de ea, mai ales dacă te-a plimbat mulți kilometri vara asta.
De cele mai multe ori, toamna vine cu vreme instabilă. Temperaturile scad și urcă brusc, iar în timpul ploilor, pot apărea probleme. România întâmpină astfel de fenomene, în medie, peste o sută de zile pe an, ceea ce face ca termenul de acvaplanare să fie auzit dintr-o parte sau alta. Imaginează-ți ce se întâmplă cu tine iarna când mergi pe gheață. Din neatenție, s-ar putea să fii luat/ă prin surprindere de picioarele tale care vor face mișcări la care nu te așteptai. La fel și automobilul, poate derapa în momentul în care anvelopele trec prin apă de minimum 2,5mm, formându-se o peliculă între șosea și acestea. Deci, ai grijă la drumurile cu denivelări și la gropile care înghit mai multă apă decât ar părea!
Și pentru că am adus aminte de anvelope, ar fi bine să pui de acum câțiva bănuți deoparte, căci vremea se va strica în două-trei luni, iar mașina va trebui echipată de iarnă. Verificarea anvelopelor este și ea foarte importantă. Asigură-te că presiunea lor este cea recomandată înainte de a pleca spre o nouă destinație. Nu-ți ia mai mult de zece minute, iar dacă știi că ai trecut peste o groapă care te-a făcut să zici „ups”, ar fi bine să te gândești și la reechilibrarea roților.
Trebuie să vezi bine. Probabil că asta auzi de la oftalmolog, dar același lucru ți-l recomandă și mecanicul. Ștergătoarele sunt primele care te ajută să ai vizibilitate bună la volan. Mai ales că, în marile orașe, se aplică tot felul de tratamente în timpul nopții, iar dimineața găsești mașina cu diverse pete care poate au făcut să dispară insectele din copacul sub care parchezi, dar ție ți-ar putea produce un disconfort. Un set nou de ștergătoare îți poate asigura drumuri clare.
Să nu uităm de unul dintre cele mai întâlnite fenomene din sezonul care urmează: ceața, care poate face valuri. Adică, densitatea ei este schimbătoare: de la o vizibilitate de până la 100 de m, la una de 10 m, într-un timp foarte scurt. Un fel de joc de-a Baba Oarba, unde controlul este la tine, dar cineva ți-l fură din când în când. Nu uita în niciun caz de luminile de ceață, de viteza redusă și de atenția continuă! Tot de capitolul vizibilitate ține și polish-ul pentru faruri. Praful și nisipul acumulat de-a lungul călătoriilor din vacanță îți pot mătui farurile. Nici cu cei mai buni detergenți sau cu vreo lavetă revoluționară, nu vom reuși să îndepărtăm stratul. În acest caz, salvarea constă în vizita la service. Cu cât lumina se vede mai clar, cu atât drumul tău va fi mai sigur.
Tot acum trebuie să aruncăm un ochi sub capotă! Asigură-te că toate lichidele au rămas la locul lor și că fiecare nivel respectă ceea ce scrie la manual. Totodată, nu uita să verifici dacă filtrele sunt într-o stare bună și că nu există motive care să te trimită în vizită la mecanic.
Verifică și frâna! Chiar dacă simți că totul este în regulă, nu te pleca pe o ureche. Ar fi bine să faci din când în când un simplu control. Mergi într-un loc cu asfalt uniform și frânează la o viteză de 60 km/oră. Fii atent/ă la modul în care automobilul reacționează. Dacă ți se pare că lucrurile nu mai sunt ca înainte, acestea pot reveni la normal când intervine mecanicul.
Toamna e momentul să facem curățenia generală în dulap: hainele de vară le așezăm în spate, iar cele călduroase le iau locul. Nu uita că și mașina ta are nevoie de o înnoire. Covorașele din textile trebuie depozitate până la primăvară, pentru că cele din cauciuc vor face o treabă mai bună în sezonul care vine. Asta, pentru că aduce ploi, noroi și mizerie. Dacă le-am păstra, cele din material ar trebui spălate aproape zilnic. Cine are timp pentru asta? Cele din cauciuc sunt ușor de curățat, adună în ele toată mizeria și sunt impermeabile, protejându-ți mocheta și păstrând-o într-o stare perfectă.
Am lăsat la final un punct important: ai grijă de sănătatea ta și limitează efectele poluării asupra plămânilor tăi. Nu poți schimba aerul toxic din oraș, dar îți poți asigura un aer curat în mașină. Protejează-ți plămânii în doi pași: schimbă filtrul de polen și igienizează sistemul de climatizare. L-ai folosit în fiecare zi, mai ales când temperaturile treceau de media normală. Știm deja că poluarea orașului ne afectează constant, iar curățarea sistemului de climatizare de bacteriile acumulate este o necesitate! Igienizarea specializată o să te scape de musafirii neprietenoși din habitaclul mașinii.
Tu cum ai grijă de mașina ta după o vară caniculară? 🙂