Siguranța copilului tău în mașină
- May 31, 2018
- Asko Group
- Posted by Asko Group
- Leave your thoughts
Ne plângem că avem drumuri proaste și că infrastructura nu este deloc sigură pentru conducătorii auto. Din păcate, nu putem face prea multe pentru a schimba acest lucru. Ca șoferi, însă, suntem responsabili să-i transportăm în siguranță pe cei din mașină. Iar dacă este vorba despre cineva drag, efortul trebuie înzecit.
Știai că România se află pe primul loc în Europa în topul deceselor suferite de copii în accidente rutiere? (https://goo.gl/hWQDsK). Mai mult, din 22 de state din Uniunea Europeană, numărul copiilor răniți a scăzut cu 2.6%, dar în România a crescut cu aproape două procente…
Din fericire, statistica poate fi schimbată pornind chiar de la tine. Iată cum:
Ia-ți copilul la drum doar în scaunele specifice vârstei sale: grupa 0+ (0-9 luni), grupa 1 (9 luni- 4 ani), grupa 2/3 (peste 3 ani). Printre cele mai recomandate, se află cele care au ISOFIX, un sistem de prindere disponibil pe toate modelele Honda. Scaunele auto pentru copii au un termen de valabilitate limitat, așa că mare atenție dacă vrei să testezi vreun Program Rabla. Trișezi de două ori: nu ai tichet și scaunul refolosit s-ar putea să-și fi pierdut din proprietăți. Cel mai sigur este ca acesta să fie achiziționat direct de la producător: unul poate ajunge până la 2.700 de lei, în funcție de greutatea copilului. Pare scump, cam cât o chirie pe două luni, dar viața copilului tău valorează mai mult decât 500-600 de euro, nu?
Airbag-ul asigură reducerea semnificativă a riscului de rănire în caz de accident. Este recomandat ca bebelușii să stea în scaunele speciale și să nu călătorească niciodată în scaunul din față. Dacă este nevoie, totuși, de transportarea lor pe scaunul din dreapta, atunci este posibilă dezactivarea airbag-ului aferent, cu ajutorul unui comutator pornit-oprit care este instalat pe toate modelele Honda. Recomandarea celor de la EuroNCAP este, însă, ca scaunele să fie fixate pe bancheta din spate. Și pentru că am adus în discuție organizația internațională care se ocupă de testarea siguranței oferite de mașinile noi, amintim că la testele EuroNCAP, toate modelele Honda au 5 stele.
Copiii care au peste 12 ani pot sta pe scaunele din față și trebuie să poarte centura de siguranță. Dacă nu vor, părinții au datoria morală de a le spune că așa pot evita rănirea gravă în caz de accident. Siguranța este una dintre nevoile noastre primare și cei mai mulți o caută în tot ceea ce fac. Dacă lipsește, lasă loc fricii ori disperării și efectul nu poate fi ignorat, pentru că își pune amprenta în toate aspectele vieții. Referitor la copii, e important ca ei să se simtă cât mai în siguranță alături de părinți, în casă sau în mașină. Vor adopta modelul pe care-l vor vedea și-l vor purta cu ei toată viața.
Costul pe care-l plătim pentru siguranța copiilor noștri nu trebuie să fie un criteriu de achiziție, fie că vorbim despre mașină sau accesorii. Un trai liniștit este mai presus decât orice compromis făcut pentru a păstra portofelul plin. În plus, chiar autoritățile taxează ignoranța. Părinții care nu-și transportă copiii în siguranță riscă să primească 4 sau 5 puncte de amendă și să scoată din buzunare până la 625 de lei.