Conducerea defensivă te ține în siguranță
- November 27, 2019
- Asko Group
- Posted by Asko Group
- Leave your thoughts
Oamenii reacționează diferit în fața unui pericol. Unii se panichează, alții rămân calmi și încearcă să găsească rapid soluții, dar mai sunt unii care reușesc să prevină pericolul și să-l țină departe. Despre acest tip de comportament ne propunem să vorbim astăzi. Mai exact, despre cum prevenim pericolele când suntem la volan.
Conducerea defensivă poate deveni un reflex al susținerii propriei siguranțe, care odată dobândit, ne poate salva în multe situații.
Ce este conducerea defensivă?
Este un mod de gândire pe care îl dobândim prin înțelegerea riscurilor. Chiar și un drum până la magazinul de la colț poate avea surprize neplăcute.
Primul lucru cu care ar trebui să jonglăm pentru a ne asigura baza prevenției este anticiparea. Pe lângă analizarea propriului comportament, aceasta este strâns legată de mediul exterior: anticipăm acțiunile șoferilor din jur, starea carosabilului în funcție de vreme sau alte evenimente, comportamentul pietonilor, dar luăm în calcul și situațiile în care pe carosabil ar putea apărea animale.
Ce poți face pentru a-ți „construi“ această gândire?
Întâi de toate, trebuie să te concentrezi la maximum asupra fiecărei reacții pe care o ai la volan. Mai ales dacă faci altceva pe lângă simplul fapt de a conduce. Verificarea telefonului este interzisă prin lege și din ce în ce mai drastic sancționată. E drept că anumite mesaje pot fi importante, dar cei câțiva zeci de metri parcurși cu privirea în ecran pot duce la situații periculoase. Dacă totuși, trebuie să vorbești neapărat pentru a salva timp sau dacă e ceva urgent, cea mai simplă și eficientă soluție este să te folosești de un sistem hands-free care să-ți permită să răspunzi la apelurile importante.
Este un lucru mic pe care îl poți face și cu ajutorul căruia poți evita pericole mari. În plus, conduita preventivă poate fi învățată: există cursuri în acest sens, care îți vor aduce în evidență lucruri a căror importanță nu o cunoșteai la adevărata valoare.
Utilizarea luminilor de drum și de întâlnire este subiectul des abordat când vine vorba despre grija față de ceilalți șoferi: vrei să fii văzut, dar și tu la rândul tău să vezi. E bine să te asiguri periodic că toate becurile care formează privirea mașinii funcționează la intensitate bună.
E centura de siguranță prima grijă pe care o ai imediat cum te-ai urcat la volan? Niciun drum nu ar trebui parcurs fără ea. De altfel, cele mai multe automobile te avertizează sonor dacă uiți cumva să ai grijă să fii în siguranță. Regula se aplică și pentru ceilalți pasageri, iar nerespectarea ei se plătește.
La volan, atenția trebuie distribuită la tot ce este în jur, nu doar la ceilalți participanți la drum. Nu-ți fixa privirea într-un singur punct: având mereu o privire activă, poți observa din timp obstacolele. Uneori, o pereche de ochi în plus te-ar putea ajuta în situațiile critice. Camerele auto înregistrează în timp real tot ce se întâmplă în călătoriile tale, iar informațiile pot fi stocate mai multe zile. Avem chiar și o ofertă pentru această perioadă!
Zona marcată cu „Atenție, școală!” este cea în care grija ta față de orice obstacol trebuie amplificată. Prin obstacol ne referim și la copii. Atrași de joc, pot scăpa mingea pe carosabil și se pot repezi să o recupereze. De aceea, e bine ca tu să fii cu un pas înaintea lor și să te aștepți la astfel de situații.
Când intri pe un drum cu mașini parcate, te-ai gândi că nimic rău nu se poate întâmpla, însă mulți se pun în mișcare din locuri la care nu te-ai aștepta. Fii atent/ă la farurile de semnalizare, pentru că așa vei ști ce intenționează să facă ceilalți șoferi.
Animalele sunt și ele imprevizibile. Dacă se apropie, trebuie să reduci viteza și să păstrezi distanța. Nu ambala motorul, nu claxona și încercă să nu le sperii. E mai bine pentru ele, dar mai ales pentru tine.
Condusul pe timp de ceață este cel mai periculos dintre toate: depui un efort mai mare concentrându-te la lucrurile imprevizibile ce pot apărea. Cea mai simplă soluție ar fi să tragi pe dreapta până când ceața se ridică, dar uneori nu este cea mai practică. Este obligatoriu să ai farurile aprinse, inclusiv pe cele de ceață, și să conduci cu viteză redusă.
Verificarea pneurilor este recomandată la fiecare călătorie, iar schimbarea lor la o anumită perioadă este vitală. Când mergi cu un cauciuc tocit, întreaga deplasare va avea de suferit. Dacă șasiul nu este susținut cum trebuie, iar vremea te ia prin surprindere, poți derapa. E recomandată frâna de motor, pentru că așa vei putea menține mai ușor controlul mașinii.
Conducerea defensivă are la bază instinctul omului de a ține pericolul cât mai departe, un instinct care se educă prin repetiție, atenție și răbdare. A conduce defensiv te poate salva de multe ori atât pe tine, cât și pe cei dragi ție, indiferent de drumul pe care vă deplasați. Tu unde te descurci mai greu?